ZELENA BOJA ISLAMA

 

"Oni ce biti naslonjeni na uzglavlja ZELENA, prekrivena cilimima carobnim i prekrasnim;-

(Kuran,Milostivi-Ar-Rahman,76)

 

Rijec ZELENO je vise puta spomenuto u Kuranu a.s. prilikom opisa stanja stanovnika Dzeneta. I Posljednji Boziji Poslanik Muhamed a.s. je volio ZELENU BOJU i imao je cesto ogrtace i turbane od zelene boje:
"Ebu Rimse,r.a. kazuje: "Vidio sam Allahovog Poslanika a.s. i na sebi je imao dva zelena ogrtaca (burde)."
ZELENA BOJA JE BOJA ISLAMA, pa vjernike koji zive po vjerskim propisima ocekuje insAllah Dzenet koji lici dragocijenim oazama u pustinji. Mnoge zastave Islamskih drzava imaju na sebi zelenu boju (Hamasa, Pakistana, Libije, Irana), a i mnoge krscanske drzave imaju na zastavi zelenu boju (Irska, Jamajka), o i americki dolar je zelene boje. U vecini zemalja svijeta zeleno svjetlo (semafor) pokazuje da se moze ici-slobodan prolaz. Zelena boja je jedna od najomiljenijih boja uopce, ona je postala i simbol ekologije i mnogih ekoloskih ZELENIH PARTIJA u Evropi. Stranke zelenih su danas aktivne u vise od sto zemalja i mnoge su dio "GLOBALNE ZELENE MREZE", gdje se i BiH treba da pridruzi. Naravno, zelena boja ima i veliki uticaj i na nase tijelo, psihu i dusu, a s time i na nase zdravlje. Zelena boja vitalizira, regenerira, relaksira, uravnotezuje i smiruje, ona potice koncetraciju, kreativnost i mastu. U spektru boja nalazi se izmedzu plave i zute boje. Zelena boja je BOJA PRIRODE, ZIVOTA, MLADOSTI, plodnosti i biljnog svijeta. Ona asocira i na slobodu i lijepo robovanje samo JEDINOM ALLAHU. Dobro je svoje radne sobe obojiti u zeleno, jer ona potice izmjenu tvari i izlucivanje otrova iz organizma, ona smanjuje agreivnost, tugu, srdzbu. Zelena boja pozitivno utice na ozdravljenje, pa je dokazano da se u bolnicama sa zelenim zidovima pacijenti brze i bolje oporavljaju. Medzutim, mi kao pripadnici Islama nismo do sada u vecini zivjeli u STILU ZELENILA, cesto nam djela ne prate rijeci i mislim da ce insAllah nasa omladina postati "ZELENA GENERACIJA-GREEN GENERATION". Naime, 22.04. je proglasen danom "PLANETE ZEMLJE" i u sklopu tog dana se sprovodi u svijetu kampanja pod imenom "ZA ZELENU GENERACIJU-GREEN GENERATION CAMPAIGN". Sudionicima kampanje je zelja da se osobnim doprinosom svakog od nas pojedinacno pomogne ocuvanju planete zemlje. Kampanja se vodi pod sloganom "MILIJARDE ZELENIH DJELA-A BILION ACTS OF GREEN". Propagatori svjetske kampanje "PLANETE ZEMLJE" imat ce insAllah u B iH MLADOJ ZELENOJ GENERACIJI moralni i vjerski doprinos istoj. ZELENA GENERACIJA BiH ce insAllah na taj nacin prezentirati ljepotu Islama Evropske islamske omladine.
"Sudnji dan nece nastupiti dok arapska podrucja ponovo ne OZELENE i ne postanu kao sto su i bili, rijeke i basce. "-Hadis koji prenosi Muslim."

Hadzi Rasim Habul