ROGAC (CERATONIA SILIQUAL)

KRUH SVETOG IVANA (JAHJE)

 

"O Jahja, prihvati Knjigu odlucno!- a dadosmo mu mudrost jos dok je djecak bio i njeznost i cednost, i cestit je bio i roditeljima svojima bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan I neka je mir njemu na dan kada se rodioi na dan kada je umro i na dan kada bude iz mrtvih ustao!"

(Kuran, Merjema-Maryam, 12-16)

Setajuci pustinjom Ivan koji ce kasnije postati Krstitelj Isusov (Isa a.s.) bere rogac i sa njime se hrani. Rogac je dobar kao kruh i on i jeste kruh, tako su mu i kasnije narodi i dali ime. Bilo je to prije 2000 godina. No, nije s.Ivan bio prvi koji je jeo rogac, grci su ga vec tad dobro poznavali. Rogac vecinom raste u mediteranskim zemljama a ima ga i u nasoj Hercegovini. Rogac je krasno, visoko, i mocno stablo visine od 15-20 metara, ogromne krosnje, sa divnim plodovima koji su uvijek bili i HRANA I LIJEK. Danas je samo neopravdano zapostavljen kod nas, ali insAllah pojavit ce se njegovi ljekoviti i bericetni proizvodi i na nasem trzistu. Za ovo drvo je karakteristicno naucno "neobjasnjivo cudo", da njegova svaka kostica iz mahune, ma koliko stara bila, ma koliko bila u vodi ili suncu ima uvijek istu tezinu od 0,18 grama i zbog toga je ona bila mjera za zlato. Rogac je tvrdo drvo, njegovo drvo svjeze zarezano krvari najcrvenijom bojom. Zog toga je rogac simbol zivotne snage, a posebno simbolizira musku snagu. U sjemenkama rogaca je mnogo bjelancevina i neke gumaste mase za koju je dokazano da smanjuje holesterol i prekomjernu tjelesnu tezinu. Rogac se preporucuje i kao odlicna zamjena za cokoladu. Plod rogaca je izrazito ljekovit. On djeluje umirujuce na zeludacnu i crijevnu sluznicu. Zato se i upotrebljava za suzbijanje mucnina i proljeva. Bogat je izvor minerala i vitamina. Od rogaca se i pravi njegovo brasno koje moze biti odlicna zamjena za kakao i u tu svrhu koriste se przene mahune. Samljeveni plodovi rogaca dodaju se cajevima protiv kaslja, za zaustavljanje proljeva, ali i za preparate za mrsavljenje. Samo brasno rogaca se koristi protiv proljeva kod beba i male djece. Rogac je hrana iz biblijskih vremena, ali i on je primjer biljke koja POVEZUJE ABRAHAMSKE (IBRAHIM a.s.) RELIGIJE. (Tevrat, Indzil, Kuran).
Ibn Ebi Avfi je rekao "Isli smo u sedam bitaka sa Poslanikom a.s., i usput smo jeli rogac. "Ovaj hadis biljezi el-Buhari i Muslim. Omer r.a. je rekao: "Poslanik a.s. je jednom izrazio zelju da jede peceni rogac. "Zene Muhameda a.s. su uobicavale jedna drugoj poklanjati rogac.

Hadzi Rasim Habul